07528178_1.jpg 07528178_2.jpg 07528178_3.jpg 07528178_4.jpg 07528178_5.jpg 07528178_6.jpg 07528178_7.jpg 07528178_8.jpg 07528178_9.jpg 07528178_10.jpg 07528178_11.jpg 07528178_12.jpg 07528178_13.jpg 07528178_14.jpg 07528178_15.jpg 07528178_16.jpg 07528178_17.jpg 07528178_18.jpg 07528178_19.jpg 07528178_20.jpg 07528178_21.jpg 07528178_22.jpg 07528178_23.jpg 07528178_24.jpg 07528178_25.jpg 07528178_26.jpg 07528178_27.jpg 07528178_28.jpg 07528178_29.jpg 07528178_30.jpg 07528178_31.jpg 07528178_32.jpg 07528178_33.jpg 07528178_34.jpg 07528178_35.jpg 07528178_36.jpg 07528178_37.jpg 07528178_38.jpg
07528178_1.jpg
07528178_2.jpg
07528178_3.jpg
07528178_4.jpg
Nieuw in verkoop

Te koop: Baselaarsstraat 2, 5211 LR 's-Hertogenbosch

€ 1.375.000,- k.k.
Type object Woonhuis, vrijstaande woning, villa
Woonoppervlakte 239 m²
Perceeloppervlakte 373 m²
Status Nieuw in verkoop

Beschrijving

Algemeen

Baselaarsstraat 2 wordt samen met de woning aan de Bethaniestraat 38 aangeboden. Het betreft één van de in totaal vijf rijksmonumenten, welke de licht gebogen vorm van de Baselaarsstraat volgt en een omlopende hoekbebouwing in de Bethaniestraat heeft.

De woningen zijn ontworpen door de architect J.J. van Dillen (architect van de Bossche Godshuizen) en zijn zowel qua ligging als qua architectuur uniek voor de stad ‘s-Hertogenbosch. De woning dateert uit 1933 en heeft een functionalistische vormgeving. De hoog opgaande gemetselde gevels, de sterk hellende lessenaarsdaken en de aanbouw van woningen tegen de blinde muur van het achtergelegen terrein van Reinier van Arkel (in de achtergevel waren geen ramen toegestaan!), geven de bouwblokken een markant aanzien. De gehele detaillering is evenwichtig zoals blijkt uit de plaats en de afmetingen van de in de gevels geplaatste stalen kozijnen, nog versterkt door de toegepaste kleuren. Het totale complex vertoont mede daarom een helderheid die zich goed voegt in de afwijkend vormgegeven omgeving.

Indeling

Begane grond:

Entree, tochtportaal, ontvangsthal met separate toiletruimte, trapopgang naar de volgende verdieping, hal richting living en toegang tot de keuken en riante bijkeuken/berging. Keuken met hoekvormige opstelling en inbouwapparatuur, provisiekast, toegang tot de ruime kelder en toegang naar de berging met loopdeur naar de binnenplaats en naar de straat (zgn. rondboogingang). De living bestaande uit een voormalige 'en-suite' verdeling en een serre met dubbele openslaande deuren naar de stadstuin.

Kelder:
Zeer royale kelder. Deze kan ook prima dienst doen als wijnkelder. Tevens is er toegang tot de kruipruimten van de woning.

Eerste verdieping:
Overloop, 2 slaapkamers, waarvan 1 de masterbedroom met 'Frans balkon' en een badkamer met luxe douchecabine, dubbele wastafel en 2e toilet.

Tweede verdieping:
Overloop met vaste kasten en stookruimte met cv combiketel (Nefit HR, bouwjaar 2010), 3 slaapkamers en 2e badkamer met ligbad, dubbele vaste wastafel en 3e toilet.

Bijzonderheden

Groep van vijf, in detaillering identieke, woningen die de licht gebogen vorm van de Baselaarsstraat volgen en een omlopende hoekbebouwing in de Bethaniestraat hebben. De woningen zijn ontworpen door de architect J.J. van Dillen (architect van de Bossche Godshuizen), dateren uit 1933 en hebben een Functionalistische vormgeving. De achtergevels van de, als een soort muurhuizen uitgevoerde, woningen is grotendeels blind omdat deze ook een functie hadden als deel van de ommuring van het terrein van de voormalige psychiatrische inrichting Reinier van Arkel. Dit verklaart tevens de hoge tuinmuren. Baselaarsstraat 2 diende oorspronkelijk als woning voor de architect die de omlopende hoekbebouwing aan de Bethaniëstraat ontwierp als kantoorruimte voor hemzelf.

De onderkelderde woningen van twee bouwlagen met een zolderverdieping zijn alle gebouwd op een rechthoekige grondslag onder een met dakleer bedekt lessenaar dak met een fors overstek aan de voorzijde en een klein aan de achterzijde. Ze hebben gevels in schoon metselwerk van een imitatie-handvorm baksteen, gemetseld in kettingverband met een iets terug liggende voeg. De markante huizen zijn merkwaardig geproportioneerd door de hoge maar ondiepe vorm die ze hebben. De onderlinge samenhang wordt vergroot door de tussenliggende tuinen die verder ook aan de voorzijde van de woningen een smal oppervlak innemen en de duidelijke omgrenzing daarvan door middel van een lage muur aan de voorzijde en een hoge muur aan de achterzijde. De lage steense tuinmuur aan de voorzijde loopt over de gehele lengte van de bebouwing door en heeft een ronde ijzeren staaf aan de bovenzijde en hardstenen hoekblokken bij de ingangen van elk huis. Elk woonhuis telt vier asymmetrisch ingedeelde traveeën en heeft de zijkanten een één laags uitbouw onder een met leien gedekt lessenaar dak.
Deze uitbouwen fungeren als serre of als berging met rondboogingang. De vensters op de begane grond en de verdieping zijn alle recht gesloten en hebben, met uitzondering van het kleine venster naast het balkon, een betonnen latei. De overige vensters hebben een hanenkam aan de bovenzijde. Alle vensters zijn voorzien van stalen kozijnen en ramen met blauw geschilderde roeden verdeling. De vensterafzaten op de begane grond zijn voorzien van zwart geglazuurde tegels. Elk huis heeft een van een ijzeren hekwerk voorzien verdiepingsbalkon op betonnen overstek oven de ingang. De voordeuren zijn houten paneeldeuren met een twaalfruits roeden verdeling in het bovenlicht.
Boven de voordeuren en de balkons bevinden zich polychrome geglazuurde reliëfs met voor de Baselaarsstraat 2 een zonnebloem. De bebouwing van nummer 2 is in detaillering gelijk aan de overige woonhuizen maar wijkt hiervan in opzet af door de in het linker gedeelte van de voorgevel geïntegreerde, omlopende hoekbebouwing naar de Bethaniëstraat. Deze is één laags van opzet en heeft een met leien gedekt zadeldak. De vensters zijn hier kleiner van vorm maar hebben wel stalen kozijnen en roeden ramen. De ingang wordt gevormd door een opgeklampte rondboogpoort. De achtergevels van de huizen zijn per huis, op twee rijtjes van vijf glasstenen na, blind uitgevoerd. Alle huizen zijn voorzien van een betegelde entreehal met tochtdeur. Via een korte gang zijn de keuken, de woonkamer, de trap en de dwarsgang bereikbaar. Als gevolg van de smalle vorm van de huizen liggen alle kamers aan de voorzijde en worden deze aan de achterzijde ontsloten door een smalle gang. De trappartijen in de zijgevels worden verlicht door een dubbele rij met sterpatronen geornamenteerde glasstenen. De deuren en omlijstingen zijn nog grotendeels origineel. De kamers en gangen hebben vloeren van houten planken. De kapbalken zijn doorgetrokken tot buiten de gevel en dragen zo het overstekende dak.

Renovaties

Intern hebben door de jaren heen diverse renovaties plaatsgevonden. O.a. nieuwe HR Combiketel (ca. 2010), nieuwe elektrische installatie (ca. 2008), nieuwe keukeninrichting, nieuwe badkamerinrichtingen, realisatie van een masterbedroom op de 1e verdieping (ca. 2008). Tevens is de woning voorzien van na-isolatie ter plaatse van de begane grondvloer, gevels georiënteerd op het noorden, oosten en het westen, alsook het dak van het hoofdgebouw en is de woning gedeeltelijk voorzien van voorzetramen.

Achtergrond

In de jaren 20 van de vorige eeuw had Reinier van Arkel behoefte aan uitbreiding, om de scheiding tussen mannen en vrouwen te verbeteren. Tegelijkertijd had de gemeente ’s-Hertogenbosch plannen om de oude volkswijk van de Diep- en Windmolenbergstraat te saneren, waarop Reinier van Arkel vanouds enkele percelen bezat. Ook had defensie de daterende St. Jacobskazerne verlaten. De regenten verkochten de percelen aan de gemeente en kocht van de gemeente de voormalige St. Jacobskazerne met uitzondering van de oude St. Jacobskerk, deze was ondertussen al in gebruik genomen door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. Volgens de regeling met de gemeente mochten de Godshuizen op een smalle strook grond aan de Baselaarsstraat 5 woningen en een kantoor bouwen.

Geschiedenis

De villa’s , ontworpen door de architect van de Godshuizen Jan van Dillen zijn gebouwd in 1933 en waren bedoeld voor de hogere ambtenaren van de Godshuizen. De 5 villa’s zijn identiek en zijn gebouwd in de stijl van het “Nieuwe Bouwen”. De voorgevels zijn hoog opgemetseld en de lessenaarsdaken hellen sterk naar achter. Bijzonder in de achtergevel is dat er geen ramen in zitten. Omdat de woningen aan de achterkant grenzen aan de tuin van het terrein van Reinier van Arkel. Tegenwoordig hebben de badkamers wel glazen tegels in de muur om toch enig ligt binnen te krijgen. De tuin van de woningen bevindt zich aan beide zijden van de woning en wordt om bovengenoemde rede door een hoge muur afgeschermd van de achterliggende tuin. Boven de voordeuren bevinden zich polychroom geglazuurde reliëfs, voorstellende: een zonnebloem (nr.2), een uil (nr.4), een bloem (nr.6), de Heilige Geest (nr.8) en een Franse Lelie (nr.10). De architect zelf woonde in Baselaarsstraat 2 en had zijn kantoorruimte aan de Bethaniestraat 38. De kantoorruimte heeft ook lange tijd dienstgedaan als kantoor voor de technische dienst van de Godshuizen. Sinds 1999 staan deze villa’s en ex-kantoor op de monumentenlijst. De naam Baselaarsstraat herinnerd nog aan een klooster dat hier enkele eeuwen geleden stond.

Ligging

De woning is gelegen in een fijne en goed bekend staande, vooroorlogse woonomgeving met karakteristieke woningen, aan een ruim opgezette woonstraat (betaald parkeren, vergunning) op korte afstand van scholen, winkels, sportvoorzieningen, uitvalswegen, het openbaar vervoer, het stadscentrum, Zuiderpark en natuurgebied “Het Bossche Broek”.

Kenmerken

Overdracht
Referentienummer 11742/7528178
Vraagprijs € 1.375.000,- k.k.
Status Nieuw in verkoop
Aangeboden sinds Vrijdag 5 augustus 2022
Bouw
Type object Woonhuis, vrijstaande woning, villa
Soort bouw Bestaande bouw
Bouwjaar 1933
Isolatievormen Dakisolatie
Oppervlaktes en inhoud
Breedte 27,5 m.
Lengte 13,5 m.
Perceeloppervlakte 373 m²
Woonoppervlakte 239 m²
Inhoud 865 m³
Tuinoppervlakte 180 m²
Indeling
Aantal bouwlagen 3
Aantal kamers 8 (waarvan 5 slaapkamers)
Aantal badkamers 2 (en 1 apart toilet)
Locatie
Ligging Aan rustige weg
Dichtbij openbaar vervoer
District
In centrum
Nabij school
Plaats
Uitrusting
Kelder aanwezig Ja
Tuin aanwezig Ja

Plattegronden

Kaart

Sluiten

Recent bekeken